Äggost - tips och recept

                                  

" En fin och välsmakande äggost är ysterskans stolthet "

Receptet och konsten att ysta har vanligen gått i arv genom generationer. Därför finns det också många variationer.

Ägg och mjölk är basen. Men sedan debatteras det livligt om antalet ägg i förhållande till mängden mjölk, om man skall skära med sur mjölk eller ättika, hur mycket socker som skall tillsättas och om man skall värma mjölken innan man tillsätter äggen eller blanda allt från början.

Före mejeriernas tid användes alltid nymjölkad mjölk och färska ägg. Idag får man tillsätta grädde för att få samma lena konsistens och fylliga smak. Kravägg ger samma vackra gula färg åt äggosten som förr i tiden när hönsen gick fritt ute.

Här är en variant :

4 l mjölk

8-10 ägg beroende på storlek

2 dl grädde

2 dl filmjölk

3 dl gräddfil

socker efter tycke och smak (1-3 tsk)

-------------------------------------------------------------------

Tillagning

Slå mjölken i en stor, helst tjockbottnad rostfri kastrull. Vispa lätt ihop ägg, vispgrädde, filmjölk och gräddfil. Häll allt i kastrullen och värm sakta. Rör under tiden sakta mot botten av kastrullen. Låt blandningen komma till sjudning. Sänk värmen efterhand. Den får absolut inte koka!

Efter en stund kommer blandningen att skära eller dela på sig. När det börjar bildas klumpar och vasslan börja klarna är det dags att dra kastrullen åt sidan. Låt stå ca 10 minuter.

Ös upp äggostmassan i formen med en hålslev. Strö lite socker mellan varven. Ställ svalt, helst över natt. Stjälp därefter försiktigt upp äggosten på ett fat och strö lite kanel över.

Servera äggosten med björnbärssylt eller med kanel och socker.

Tidsåtgång ca 1 timme och vila "över natt" eller ca 8 timmar.

----------------------------------------------------

Tips

# Låt massan mellanlanda i en stor sil så rinner en stor del av vasslan av direkt.

# Häng formen på en bunke så att vasslan kan rinna ut.

# Äggosten passar också bra på smörgåsbordet till sill och ansjovis.

# Tag vara på vasslan. Den passar utmärkt att använda som degspad vid bullbak och brödbak. Vasslan ger också en mycket god smakbrytning i såser till pasta, lasagne, grönsaksgratäng och liknande. Passar också till pannkaka och crepes. 

aggost