Curd - tips och recept

 

Denna fruktkräm har sina rötter i det viktorianska och edwardianska England. Den breddes på bröd och användes som fyllningar i tårtor och kakdesserter.

Den vanligaste tillverkades på citron men andra frukter och bär kan också användas t ex apelsin, lime, krusbär och passionsfrukt.

Krämen är mäktig pga att den innehåller både smör och ägg.

Lemoncurd i receptet kan ersättas men annan valfri curd. Hållbarheten är begränsad till 3-4 veckor när burken öppnats och den skall förvaras i kylskåp. Kan djupfrysas.

                                      Några tips :

¤ Blanda curden i vispad grädde eller yoghurt, som tillbehör till desserter tex fruktsallad.

¤ Använd den som fyllning i tårtor och rulltårtor.

¤ På rostat bröd och scones är den oslagbar.

¤ Använd som bas i dessertsufflé, pannacotta m.m.

 

Recept:

Smördegskuddar med lemoncurd (ca 15 st) 

1 paket färsk, rektangulär smördeg (275 g)

3 dl vispgrädde

2 dl lemon curd

florsocker att pudra över 

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader och täck en plåte med bakplåts papper

2. Lägg ut smördegen på plåten och markera och skär med kniv eller sporre tre remsor på längden och fem på bredden.

3. Grädda smördegskuddarna ca 10 min. Låt dem svalna på galler.

4. Vispa grädden. Klyv kuddarna och bred lemon curd och grädde på underdelen. Lägg överdelen som lock och pudra florsocker över. 

 

Lemonmousse (8 port.)

2 dl vispgrädde

2 dl lemon curd

250 g Kesella 

Vispa grädden hårt. Rör ut lemon curd i lite av grädden. Rör i resten och vänd till sist ner Kesella. Häll upp i små koppar eller glas.

Låt stå i kylen minst 1 timme. 

 

Citronskum med ananas (4-5 port.) 

Något mitt emellan glass och sorbet. Kan frysas i portionsglas eller i en form och sedan skedas upp. 

2-3 äggulor

1 dl florsocker

ca 2 dl lemoncurd

2 dl krossad ananas

2 dl vispgrädde eller kesella 10 % 

Vispa gulor till en toddy. Blanda i lemoncurd, väl avrunnen ananas och vispad grädde eller kesella. Fördela i 4-5 portionsglas och ställ i frys minst 4 timmar.

Garnera med citronrasp.

 

Lättgjord citrontårta (8-10 port.) 

200 g mandelmassa

125 g rumsvarmt smör

2 ägg

1 msk vetemjöl

1/2 msk malen ingefära 

Fyllning och garnering :

200 g mascarpone (italiensk färskost)

1 dl lemon curd

Ev 1/2 dl kokosflingor

Strimlat skal av citron eller lime 

Gör så här :

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form, diameter 22 cm

2. Riv mandelmassan och rör ihop den med smöret. Vispa blandningen fluffigt med elvisp.

3. Tillsätt äggen ett i taget, blanda mjölet med ingefäran och rör ned i smeten. Klicka ut smeten i formen och grädda botten i 20 minuter.

4. Lägg tårtbotten på ett fat, blanda lemon curd med mascarpone utan att vispa för mycket coh bred detta över tårtbottnen, Strö ev över kokosflingor och riv över skal från väl tvättad citron och/eller lime.

 

Citronflarn (c:a 20 st) 

100 g smör

3 dl havregryn

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

1 msk ljus sirap 

Kräm :

50 g rumsvarmt smör

1/2 dl lemoncurd

Gör så här : 

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Smält smöret i en kastrull. Rör i havregryn, socker, mjöl, mjölk och sirap. Låt koka upp under omrörning.

3. Klicka ut smeten glest på bakplåtspapper på plåtar och platta ut dem. Grädda i mitten av ugnen 4-5 min.

4. Låt kakorna svalna och flytta över dem på ett galler.

5. Rör smöret med lite lemoncurd i taget till en slät kräm.

6. Bred lite kräm på varje kaka och garnera med citronmeliss eller mynta.

7. Går att frysa med krämen på.

 

Ingefärsmarinerade jordgubbar med lemoncurd och cookies (8 port.) 

Variera jordgubbarna med lite roliga tillbehör. Stiligt att servera i glas på midsommarbuffén. 

2 l jordgubbar

1/2 dl hackad syltad ingefära

1/2 dl strimlade myntablad

1 1/2 dl sött vitt dessertvin

3 dl vispgrädde

1 burk lemon curd

16 Maryland Cookies 

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda med ingefära, mynta och vin. Låt stå och dra minst i 1/2 timme. Vispa grädden. Varva jordgubbar, grädde, lemon curd och brutna kakor i glas. Dekorera med lite extra mynta. Servera på midsommarbuffén.

 

Semifreddo med lemoncurd, maränger och choklad (6 port.)

Ingen italiensk middag är komplett utan dolci. Här är en enkel semefreddo, vilket på italienska betyder halvfryst.

2,5 dl grädde

2 dl matlagningsyoghurt

3 msk florsocker

1/2 dl lemoncurd

20 g maränger (ca 15 st)

100 g finhackad mörk choklad 

Till servering :

Färska hallon

Pecannötter 

Vispa grädden och vänd ner matlagningsyoghurt och florsocker.

Vispa upp lemoncurden så att den får en rinnig konsistens.

Vänd försiktigt ner lemoncurd, maränger och hackad choklad i gräddyoghurten. Häll på lufttät burk, förslut noga och ställ in i frysen i minst 3 timmar. Ta ut semifreddon ca 20 minuter innan servering. Servera med färska hallon och pecannötter.

 

Citronfromage

Fräsch och luftig dessert med smak både från saft och skal av citron samt lemon curd. 

Det här behövs till 8-10 pers :

4 gelantinblad

2 äggulor

1/2 dl strösocker

1 citron, rivet skal + saft

2 dl vispgrädde

2 äggulor

ca 1 dl lemon curd 

Gör så här :

1. Lägg gelantinbladen i kallt vatten

2. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Blanda ner rivet skal och saft av citronen. Vispa grädden i en bunke och vispa äggvitorna till ett hårt skum i en annan bunke.

3. Lyft upp gelantinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggule- och citronblandningen.

4. Blanda ner vispgrädden och sist de vispade äggvitorna. Blanda väl.

5. Häll hälften av fromagen i en avlång form som rymmer 1 liter. Spritsa en sträng av lemon curd i mitten av fromagen. Häll på resten. Täck med plast och låt stelna i kyl minst 3 timmar.

 

Jordgubbspaj med citronkräm 

Den här pajen passar till midsommar. Den är enkel med frisk smak. Pajbotten går att förbereda. Garnera pajen strax före

Det här behövs till 1 paj 

Pajdeg:

2 1/2 dl vetemjöl (150 g)

2 msk strösocker

100 g smör eller margarin

2 msk kallt vatten 

Fyllning:

2 dl vispgrädde

1 dl lemoncurd 

1 liter jordgubbar 

Gör så här: 

1. Arbeta hastigt ihop vetemjöl, socker och smör så att det smular sig i matberedaren eller gör det med fingertopparna. Tillsätt kallt vatten, kör ihop eller arbeta samman så att det går att forma till en boll.

2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform (26-28 cm i diameter) med löstagbar kant. Picka botten med gaffel och sätt in formen i kylen 20-30 minuter.

3. Sätt på ugnen på 200 grader. Grädda pajskalet 20 minuter.

4. Låt den kallna innan fyllningen läggs i.

5. Vispa grädden och rör i citronkrämen. Fyll pajskalet och lägg jordgubbar i halvor, kvartar eller skivor i ett vackert mönster.