Kryddblandningar - tips och recept

Här kommer tips för kryddblandningar.

¤ Rosensocker med vanilj   Smaksättare till kakor, desserter, frukt och bär

¤ Lavendelsocker med vanilj   Smaksättare till kakor och desserter

¤Sommarsnaps

 

¤ Kryddbrännewin efter Cajsa Warg

enligt Cajsa Warg, Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimmer, tryckt första gång 1753

 

" Ett halft skålbund torra pomernsskal, 5 lod canel, 5 lod torr krusenmynta, som alla grofwa stielkar äro utplockade, 5 lod fenkål, 3 och ett halft lod anis, 3 och ett halft lod brödkummin, 5 lod calmus, 3 och ett halft lod angelica, 5 lod citronskal, 5 lod lilleconvallier, 3 och ett halft lod torra rosenblad och 5 lod sönderstötta kersbärs-stenar: alla dessa kryddor ställes 2 dagar i blöt, och sedan distilleras med 4 kannor brännewin, som är brändt av halfparten hwete och halfparten hafre: när det är distilleradt, lägges däruti johannis-blomster, och låter därmed stå til des det får en wacker färg: då silas blommorne ifrån, och det blandas up med sockersirap."