Olja/vinäger - tips och recept

¤ Kryddig Rapsolja  

Kallpressad rapsolja från Bärby Östergård i Bohuslän (KRAV) blandad med örter och vitlök till en smakrik olja.  God till sallader, marinader, rostade gönsaker m.m.

 

Äppelcidervinäger smaksatt med örter eller bär passar till sallader, såser, marinering, grytor m m

¤ Basilikavinäger 

Passar extra bra till en sallad med tomat, mozzarella samt pastasallad. Gärna som smaksättare i kall yoghurtsås 

¤ Citronvinäger 

Passar utmärkt till smörsåser, fisk, skaldjur och kyckling. Även som smaksättare i grillmarinad 

¤ Dragonvinäger 

Till bearnaisesås och potatissallad. Samt fisk, ljust kött, fågel, soppor samt svamprätter 

¤ Hallonvinäger 

Passar utmärkt till fruktsallader och desserter. Sätter även extra piff på kötträtter av lamm, fågel och vilt 

¤ Honung/Rosmarinvinäger 

Passar utmärkt till sallader med ost t ex haloumi, får- och getost. Den sätter extra krydda till rätter på lamm- och nötkött

¤ Jorgubbsvinäger 

Passar bra till sommarsallader och fruktsallader, samt desserter. Testa även som dryck tillsammans med mineralvatten

¤ Kanelvinäger 

Piffa till råkostsalladen, risgrynsgröten blir mindre söt om man tillsätter 1 tsk vinäger 

¤ Lingonvinäger 

Passar utmärkt till vintiga sallader med råkost, såser och grytor på vilt- och nötkött

¤ Rosenvinäger 

Ger fruktig smak åt sommarsalladen, fågelrätter, patéer och fruktsallad 

¤ Saffransvinäger 

Passar bra till fisk och skaldjur. Prova den gärna till lamm, vilt och fågel. Passar även till en råkostssallad med en god olja

¤ Svartvinbärsvinäger  

Passar bra till grillmarinering av vilt-, nöt- och fläskkött. Smaksätt viltgrytan och såsen 

¤ Örtvinäger chili/vitlök

Passar utmärkt till grönsaksgrytor med tomat, zucchini. Gott även till marinering av lamm, kött och fågel  

¤ Blåbärsvinäger

Gärna till nöt-och viltsåser samt marinader.